Kennis delen

Ik heb een enorme passie voor ambacht en oud gereedschap. Via deze pagina deel ik graag informatie, inspiratie en leuke weetjes met andere liefhebbers. Laat het me vooral weten als je zelf iets leuks bent tegengekomen en wellicht kan het hier ook een plaats krijgen. Op deze manier dragen we een beetje bij aan het in stand houden van deze kennis en ambachten.

Ambacht en gereedschap

Een website voor mensen met (op zijn zachtst gezegd) een passie voor oud gereedschap.

Wood by Wright

Leuk youtube kanaal van James Wright. Een man met een passie voor handgereedschap. Er komt vanalles voorbij, hoe slijp je je beitels en hoe vijl je je zaag weer scherp. Dit laatste is trouwens niet mogelijk bij je zaag van de Praxis, deze is namelijk gehard en eigenlijk niet meer scherp te maken wanneer deze bot is geworden. Een wegwerpzaag dus. Wist je trouwens dat er zagen zijn speciaal voor afkorten en andere voor schulpen (zagen in de lengte richting van het hout).

Herman Hesse - Trees

Mooie tekst over bomen:
 
For me, trees have always been the most penetrating preachers. I revere them when they live in tribes and families, in forests and groves. And even more I revere them when they stand alone. 

Northmen Guild

Website van ambachtslieden uit het Noorden die samen een gilde hebben gevormd. Ik heb zelf een prachtige set timber framing chisels bij de ze gekocht waar ik enorm blij mee ben.

Mr. Chickadee

Youtube channel van Mr. Chickadee. Een man die van alles bouwt op traditionele wijze in principe zonder "powertools", prachtig om te zien.

Slijpen van schaafbeitels

Lie Nielsen maakt prachtig handgereedschap voor de houtbewerker. Zij hebben deze korte instructie geschreven over het slijpen/wetten van schaafbeitels.